Najväčší showroom na Slovensku nájdete na Prievozskej ulici č. 18 v Bratislave kde Vás s radosťou privítame.

Výhody a nevýhody použitia prírodného kameňa na kuchynské dosky a ostrovčeky

Výhody a nevýhody použitia prírodného kameňa na kuchynské dosky a ostrovčeky

Výhody a nevýhody použitia prírodného kameňa na kuchynské dosky a ostrovčeky

Kuchynské ostrovčeky a dosky z prírodného kameňa nie sú len luxusným prvkom dekorácie, ale aj pýchou majiteľa domu! Široký výber farieb a jedinečnosť kamenného vzoru vám umožňuje vybrať si skutočný exkluzívny a urobiť vašu kuchyňu jedinečnou.

Pracovné dosky a ostrovčeky vyrobené z kameňa sú odolné a pevné. Stávajú sa organickým prvkom výzdoby a zároveň zdôrazňujú štýl interiéru.

Výhody kamenných dosiek a ostrovčekov

Kamenné povrchy v kuchyni potešia odolnosťou proti vlhkosti, rôznym teplotným režimom, ohňu a vzniku plesní. Žulová doska sa nebojí škrabancov, nereaguje na teplo a nemení farbu po celé desaťročia za sebou. Pokojne naň môžete nakrájať zeleninu alebo položiť horúce panvice.

Najobľúbenejšie druhy prírodného kameňa na kuchynské povrchy sú žula a mramor.

Žula je dosť ťažká, takže sa ťažko montuje, no pôsobí veľmi pevne a majestátne. Je z neho vyrobené všetko – stolové dosky, obklady stien, dokonca aj hrobové pomníky. Medzi jeho prednosti patrí odolnosť proti poškriabaniu od nožov a skutočná pevnosť. Povlak sa nezhoršuje vplyvom vlhkosti a teplotných zmien. Žulové dosky a ostrovy sa nebojí huby, zásad a kyselín. Povrch vydrží mnoho desaťročí, ale dávajte pozor: ak sa pri náraze rozštiepi, nie je možné takýto povrch opraviť a rezanie výrobkov bez dosky otupí nože.

Mramor je vynikajúci a krásny kameň s jedinečnými vzormi a odtieňom, ktorý vám umožní vybrať si možnosť pre akýkoľvek interiér. Ozdobou kuchyne bude ostrovček alebo stolová doska z mramoru. Je tepelne odolný, ale aj tak je potrebné takýto povrch používať na každodenné varenie opatrne, pretože pórovitá štruktúra je citlivá na poškodenie a môže sa rozštiepiť, zadrží škvrny od rozliateho vína, džúsov a čaju. Medzitým s náležitou starostlivosťou a starostlivým zaobchádzaním sa takáto doska stane vrcholom kuchyne a poteší hostí.

Ako si vybrať kuchynský ostrovček a kamennú dosku

Určite účel použitia povrchu a frekvenciu varenia. Ak je kuchyňa len na stretnutia pri čaji a varíte v nej len zriedka, môžete si pokojne vybrať akýkoľvek kameň.

Určte si tiež, aký rozpočet ste ochotní minúť na hotový výrobok (napríklad ten istý mramor bude stáť viac ako žula). Zohľadnite prevádzkové vlastnosti povrchu, a to odolnosť voči vlhkosti, nárazom, teplote, poškriabaniu, chemikáliám atď. A samozrejme si vyberte materiál a jeho farbu tak, aby ladili so všeobecným štýlom vašej kuchyne.

Kuchynské povrchy z kvalitného kameňa by nemali mať praskliny ani škrabance. Výrobok musí prejsť hydrofobizačným postupom na ochranu pred defektmi. Pri správnej starostlivosti a správnom používaní vám kamenný ostrovček a pracovná doska budú slúžiť dlhé roky a budú sa tešiť z dokonale hladkého vzhľadu a lesku!